Waarom kies ik een bouwlamp?

Waarom kies ik een bouwlamp? En hoe bepaal ik welke soort bouwlamp het beste is voor mij?

Als je een nieuwe bouwlamp wilt kopen of wanneer voor het eerst een bouwlamp aanschaft, dan zijn er een aantal belangrijke punten waar je op kunt letten. Hoe fel moet het licht bijvoorbeeld zijn, welke lichtkleur is prettig om in te werken en hoe ga je de bouwlamp aansluiten: allemaal vragen die jou helpen om de juiste keuze te maken.

Waarom een LED bouwlamp kiezen?

Vroeger werden er voor bouwlampen vooral halogeenlampen gebruikt. Tegenwoordig zijn deze lampen, net als gloeilampen, verboden en is er een vervanger gekomen: de LED lamp. Een LED bouwlamp is veel efficiënter en milieuvriendelijk dan een halogeenlamp, omdat deze lamp veel minder stroom verbruikt. Daarnaast zijn LED lampen veel duurzamer: heb jij momenteel een halogeenlamp met 2000 branduren, dan heb je een soortgelijke LED lamp met maar liefst 50.000 branduren. Een LED lampen is misschien iets duurder in aanschaf, maar deze kosten zul je ruimschoots terugverdienen. De meeste LED bouwlampen beschikken over een COB- of SMD-chip. Het verschil tussen deze chips zit vooral in de plaatsing van de kleine LEDjes.

Waar gebruik je een bouwlamp voor?

Bij de keuze voor een bouwlamp is de belangrijkste vraag: ‘waar wil je de bouwlamp voor gebruiken?’ Wanneer je bijvoorbeeld de hele dag in een werkplaats aan het werk bent, heb je een hele andere lamp nodig dan wanneer je de gevel van jouw restaurant sfeervol wilt verlichten. Om de juiste lamp te kiezen voor jouw toepassing, kun je kijken naar de kleurtemperatuur, de breedte van de lichtstraal, en het wattage van de bouwlamp of schijnwerper.

Wat wordt er bedoeld met kleurtemperatuur?

De kleurtemperatuur zegt iets over hoe mensen wit licht ervaren. Als er relatief veel blauw in het licht zit, dan ervaar je de kleurtemperatuur als koud. Zit er relatief meer rood in het licht, dan zul je de kleurtemperatuur als warmer ervaren. De kleurtemperatuur wordt aangeduid met de eenheid Kelvin (K). Hierbij geldt: hoe lager het getal, hoe warmer het licht en hoe hoger het getal, hoe kouder het licht.
 
Als je liever wat sfeervoller licht hebt, dan kun je kiezen voor een bouwlamp met warm wit licht. Deze bouwlampen hebben een kleurtemperatuur van 3000K en deze lichtkleur komt overeen met een traditionele halogeenlamp. Deze breedstralers geven dus wat warmer licht, waardoor deze lampen vaak gebruikt worden om een restaurant of monumentaal pand uit te lichten. Dit type bouwlamp is niet echt geschikt als werkverlichting, maar kun je voor kleine klusjes binnenshuis wel gebruiken.
 
Een bouwlamp met koud wit licht heeft een kleurtemperatuur van 4000K. Deze bouwlampen zijn perfect om te gebruiken als werklamp of wanneer je klust in het donker. Je kunt door deze lichtkleur namelijk alle details goed zien en je krijgt niet snel last van je ogen. Deze verlichting wordt hierdoor ook veel gebruikt in kantoren en magazijnen.

Volg je ons al op social media?

En blijf op de hoogte van de laatste trends en acties én doe inspiratie op voor jouw bedrijf!

Super deals maken?

Bij ons hoef je niet te onderhandelen bij meerdere aankopen. Je krijgt altijd een SUPERDEAL tegen zeer scherpe prijzen. Ideaal als je grootverbruiker bent of graag bespaart.